Τι είναι;

Η κρυοθεραπεία ή αλλιώς κρυοχειρουργική ή κρυοπηξία αποτελεί μια δημοφιλή και κλασική θεραπευτική μέθοδο κατά την οποία εφαρμόζεται ψύχος με σκοπό την καταστροφή παθολογικών ιστών του δέρματος ή των βλεννογόνων. Αφορά μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία η οποία εφαρμόζεται κυρίως από δερματολόγους και μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε όλο το φάσμα των ηλικιών. Δεν απαιτεί τοπική αναισθησία και επιτρέπει την άμεση επιστροφή των ασθενών στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Πως εφαρμόζεται;

Για την εφαρμογή της θεραπείας χρησιμοποιείται ως ψυκτικό μέσο το υγρό άζωτο με το οποίο επιτυγχάνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι ψύξης-απόψυξης οδηγούν σε κυτταρικό θάνατο μέσω του σχηματισμού ενδοκυττάριων και εξωκυττάριων παγοκρυστάλλων και άλλων φυσικοχημικών διαταραχών που ακολουθούν. Αποτέλεσμα αυτού είναι η καταστροφή και εξάλειψη των ανεπιθύμητων δερματικών βλαβών.

Η κρυοθεραπεία στη δερματολογία εφαρμόζεται σε ένα μεγάλο αριθμό καλοήθων βλαβών, όπως μυρμηκιές, οξυτενή κονδυλώματα, αγγειοκερατώματα, σμηγματορροικές υπερκερατώσεις, εφηλίδες, βλεννώδεις κύστεις, υπερτροφικές ουλές, χηλοειδή κτλ. ενώ έχει αποδειχτεί αποτελεσματική και στην αντιμετώπιση προκαρκινικών βλαβών, όπως οι ακτινικές υπερκερατώσεις, ακτινική χειλίτιδα, καθώς και καρκίνων του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Ποια είναι η συχνότητα των συνεδριών;

Η συχνότητα των συνεδριώντης κρυοθεραπείας εξαρτάται από τη φύση της δερματικής βλάβης και καθορίζεται από την ιατρό. Στις περιπτώσεις που απαιτείται επανάληψη, εφαρμόζεται συνήθως μετά από 3-6 εβδομάδες. Η κρυοθεραπεία θεωρείται μία ασφαλής θεραπευτική μέθοδος, με λίγες και ήπιες  ανεπιθύμητες ενέργειες ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια οικονομική θεραπεία αν και το κόστος πρακτικά εξαρτάται από τον αριθμό των βλαβών που θα θεραπευτούν.

Γράφει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Dr Άρια Στραβοδήμου MD, MSc, PhD,
Επιστημονικά Υπεύθυνος του Πολυϊατρείου MET COSMETIC.

Δείτε περισσότερα στο Met Cosmetic